Waarom uit je comfortzone gaan weerstand oplevert

Ons brein heeft de belangrijke functie om ons in veiligheid te houden om als primaire doel overlevingskansen te vergroten. Het primaire doel van ons brein is niet per se om ons gelukkig, vrij of succesvol te laten voelen, maar eerder om ons binnen de bekende comfortzone te houden. Deze comfortzone is voor het brein, veilig en vertrouwd.

Je kunt je voorstellen dat deze belangrijke breinfunctie persoonlijke groei, ontwikkeling, verandering en keuzes maken behoorlijk in de weg kan staan. Het doorbreken van weerstand en het verlaten van onze comfortzone kan een uitdagende, maar erg waardevolle reis zijn.

Hierbij 9 stappen die je helpen om de strijd met de weerstand van je goed bedoelde, liefdevolle brein aan te gaan;

  1. Bewustwording: Herken de weerstand en weet dat groei en verandering buiten je comfortzone plaatsvindt. Accepteer je onzekerheid en geef jezelf ruimte om Next level te gaan!
  2. Kleine stappen: Begin met kleine, haalbare stappen. Dit maakt de verandering minder overweldigend en geeft je het gevoel van controle.
  3. Stel doelen: Formuleer concrete doelen die haalbaar en realistisch zijn. Dit zorgt voor een duidelijke richting en maakt de verandering tastbaarder.
  4. Visualisatie: Zie en voel jezelf al succesvol je doelen en verlangens leven. Voorstellingsvermogen + gevoel = key!
  5. Herformuleer negatieve overtuigingen: Vervang blokkerende overtuigingen door helpende aansturingsystemen, zo creëer je meer (zelf)vertrouwen en geloof. “Eerst geloven dan zien!”
  6. Ondersteuning zoeken: Praat met vrienden, familie of een mentor. Het delen van je doelen creëert support en motivatie
  7. Lessen vs Fouten: Fouten maken in een veranderingsproces is onvermijdelijk. Zie ze als leermomenten in plaats van mislukkingen. Ze bieden waardevolle inzichten voor verdere groei.
  8. Blijf flexibel: Flexibiliteit is essentieel. Soms verloopt de weg naar verandering anders dan gepland. Misschien wel mooier en beter dan je vooraf had kunnen bedenken!
  9. Beloon jezelf: Vier je successen, hoe klein ze ook zijn. Dit versterkt de positieve associatie met verandering en moedigt aan om door te gaan.

Heb jij hulp nodig om uit je comfortzone te gaan, jouw doelen en verlangens te gaan realiseren? Door middel van Coaching en Hypnotherapie ga je net een beetje sneller!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij geïnspireerd worden en op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen laat dan hier je mailadres achter