Wat is hypnose?
Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’. Dit betekent ‘slaap’. Hoewel de staat van hypnose op slaap lijkt, toont EEG-onderzoek aan dat slaap en hypnose wel degelijk van elkaar verschillen. In slaap hebben onze hersenen een frequentie van 0,5 – 3Hz, Delta en in staat van Hypnose 3-8Hz, Theta.
Hypnose is een staat van bewustzijn wat je kunt vergelijken met focus, concentratie of trance, gecombineerd met diepe fysieke ontspanning.
De hersenfrequentie (Theta, 3-8Hz), waarin de hersenen zich in staat van Hypnose bevinden, biedt de mogelijkheid om te werken met het onderbewustzijn, waardoor gedachten, gedrag, emoties, patronen, conditioneringen en systemen snel, effectief en blijvend kunnen worden veranderd/her programmeert.
Tijdens hypnotherapie gebruiken we ontspanningstechnieken , voorstellingsvermogen (visualisatie) van beelden en gevoelens. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een krachtig en effectief middel is in therapieën en coaching.
Als je onder hypnose gaat, heb je daar zelf de volledige regie over en die regie houd je ook tijdens de gehele sessie!
Met hypnotherapie kunnen we andere aansturingsprogramma`s installeren in het onderbewuste brein.
Zodat de effecten in het bewuste brein en de directe beleving, als veel prettiger worden ervaren!
We weten dat ons brein is onderverdeeld in het bewustzijn (werkgeheugen) en het onderbewustzijn (de harde schijf).
Wist jij ook dat we van slechts 5% bewust zijn van ons gedrag, gedachten en gevoelens? Maar liefst 95% van onze gedachten, gevoelens en gedragingen gaan onbewust en worden aangestuurd door de automatische piloot, ons ‘persoonlijke besturingssysteem’.
In ons onderbewustzijn liggen al je overtuigingen, herinneringen en het verhaal dat je over jezelf bent gaan geloven opgeslagen. Deze overtuigingen zijn ontstaan door situaties die je eerder in je leven hebt meegemaakt, conditioneringen, onverwerkte emoties of trauma`s. Deze vormen jouw huidige aansturingssystemen en bepalen dus hoe jij op bewust niveau denkt, voelt en handelt.
Ook is het onderbewustzijn het aansturingssysteem van onze lichaamsprocessen (temperatuur, hormoonbalans, allergieën, etc.)
Met behulp van hypnose kunnen we deze processen in jouw onderbewustzijn veranderen. We kunnen een ander verhaal schrijven dat jou gaat helpen om anders te denken, voelen en handelen. Hierdoor verandert jouw realiteit, jouw bewustzijn met jou mee!
Jouw buitenwereld is een reflectie van je binnenwereld!
Hypnotherapie, de therapeutische toepassing van Hypnose.
Onze gedachten, gevoelens en vervolgens ons gedrag bepalen dus grotendeels onze realiteit. Als we invloed willen hebben op onze realiteit, het leven dat jij wenst, is het dus van wezenlijk belang dat we ons bewust worden van wat er in ons onderbewuste afspeelt. Sterker nog, als je jouw realiteit wilt veranderen is het belangrijk dat we invloed kunnen uitoefenen op deze onbewuste processen.
Als jij graag een nieuwe realiteit wilt creëren, oude patronen en overtuigingen die je niet meer helpen transformeren naar een helpend aansturingssysteem? Dan gaat Hypnose jou absoluut bij helpen!
Herken jij?
- Het gevoel dat je altijd "aan" staat, voel jij je vaak gejaagd, overwhelmed en ervaar jij een continue spanning in je systeem waardoor jij je oververmoeid en overprikkeld voelt?
- Ervaar jij een blokkade om te doen wat jij 'eigenlijk' écht graag zou willen, bijvoorbeeld omdat je bang bent wat anderen daarvan zullen vinden?
- Heb je last van faalangst? Perfectionisme? Of presteer jij onder je kunnen??
- Komen jouw sportprestaties niet overeen met jouw trainingsniveau?
- Voel jij je klein en onzeker en durf je jouw plek niet in te nemen door het gebrek aan (zelf) vertrouwen?
- Een vol hoofd, piekeren en gedachten moeilijk los kunt laten?
- Dat emoties (door)voelen te pijnlijk is? Je zet een masker op en je leeft op standje 'overleven'.
- Ervaar jij (vage) fysieke klachten of slaap je slecht?
- Heb je ongezonde gewoontes, wil je afvallen of afscheid nemen van verslavingen?
- Vind jij het lastig om jouw grenzen te bepalen en te bewaken? Bijvoorbeeld omdat je eigenlijk niet meer weet waar jouw behoeftes liggen?
- Zit je in de knoop, mis je het gevoel van vervulling en zingeving? Misschien doordat jij de lat voor jezelf té hoog legt of juist uitdaging mist?
- Voel jij je angstig of heb jij paniekaanvallen?
- Is er sprake van een onverwerkt trauma? Ervaar jij dat het uiten van emoties geblokkeerd voelt?
- Ervaar jij onverklaarbare fysieke klachten,mogelijk door onverwerkte emoties?
- Ervaar jij dat relaties moeilijk zijn, communiceren en jouw hart openen voelt als onveilig?
- Is het maken van keuzes een stressfactor, omdat jij de connectie met je intuïtie bent kwijtgeraakt of angst voelt?
- Het gevoel van intens genieten, flow, plezier en toegeven aan rust is ver te zoeken?
- Dat jouw onderbewuste overtuigingen en mindset je tegenhouden bij het bereiken van je dromen en doelen?
Ook heeft de staat van hypnose een regulerende werking op het zenuwstelsel. Bij het ervaren van chronische stress 'altijd aan staan', 'gejaagdheid', 'niet kunnen stoppen', 'onrust' kan hypnose je helpen om jouw systeem weer in balans te brengen.
Wat is hypnose niet?
Er heerst helaas (nog) een bepaalde sceptische lading of angst over Hypnose. Ik kan me best wel voorstellen waarom;
Hypnose is natuurlijk onder andere bekend vanuit shows en entertainment. Waar mensen in hypnose als kippen over het podium gaan. Super vermakelijk show-element uiteraard, maar deze controle uit handen geven, dat wil je natuurlijk niet én al helemaal niet in een setting waar je je kwetsbaar opstelt omdat je blokkerende overtuigingen, blokkades of problemen wilt oplossen.
Nu is het zo dat als je niet wilt dat het gebeurt dat je als een kip over een podium gaat, dan gebeurt dat ook niet. Je brein bepaald altijd wat acceptabel is voor jou. Een Hypnotherapeut kan dan ook nooit misbruik maken van een situatie.
In Hypnotherapie of -coaching waar we de techniek van hypnose inzetten voel je, wanneer je in hypnose bent, juist veel meer controle, rust/ontspanning en zekerheid/vertrouwen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Is jouw vraag nog niet beantwoord, neem dan geheel vrijblijvend contact met me op!
De tool hypnose of de therapeutische toepassing van hypnose (Hypnotherapie) is voor iedereen die op onderbewust niveau wil werken aan gedragsverandering, emotie/ en traumaverwerking, stressmanagement, ontspanning, diverse angsten, paniekaanvallen, fobieën, pijnbeheersing, en verslavingen. Het kan helpen bij slaapproblemen, gewichtsverlies, het verbeteren van zelfvertrouwen, prestaties, het oplossen van blokkades en overtuigingen die (persoonlijke) groei in de weg staan. Sporters die hun prestaties willen verbeteren door middel van mentale training, kunnen ook veel baat hebben bij hypnotherapie.
Hypnotherapie kan zeer effectief zijn, maar het is niet voor iedereen geschikt. Mensen met bepaalde medische- of psychologische aandoeningen moeten voorzichtig zijn en er zal altijd een uitgebreide intake plaats vinden. Concrete contra-indicaties voor hypnotherapie zijn:
- Psychotische Stoornissen zoals schizofrenie of ernstige bipolaire stoornissen.
- Epilepsie, vanwege het risico op aanvallen.
- Persoonlijkheidsstoornissen zoals borderline persoonlijkheidsstoornis.
- Cardiovasculaire problemen, vooral bij ernstige hartaandoeningen.
- Gebruik van (recreatieve) drugs of alcohol tijdens sessies.
- Ongecontroleerde angststoornissen die eerst onder controle moeten worden gebracht.-
Iedereen die ooit in hypnose is geweest zal hypnose beschrijven als een heerlijke, ontspannen en bijzondere ervaring. Je bent niet ‘weg’, je hoort alles en maakt alles mee.
Ik maak gebruik van ontspanningstechnieken gecombineerd met mentale focus waar hypnose mee gepaard gaat. Deze ontspanning, trance, zorgt ervoor dat je meer open staat voor positieve suggesties en herbelevingen.
Het is als in een dagdroom of een film of boek waar je zo inzit dat je helemaal meeleeft met de hoofdpersoon. Ook weet je dat het niet echt is wat daar gebeurt. Wanneer je in hypnose bent kun je je voelen alsof tussen slapen en waken inzit. Je bent helemaal relaxed en minder bezig met de buitenwereld. Je gedachten worden ook minder, maar dat betekent niet dat je geen controle hebt.
Nee, je hebt volledig de regie en controle. Sommige mensen verwarren hypnotherapie met showhypnose. Als jij niet een onderbewust verlangen hebt om een kip na te doen als ik met mijn vingers knip, zul je dit ook niet doen, al zou ik de suggestie geven 😉
Als jij bijvoorbeeld iets niet wil zeggen in hypnose dat doe je dat ook echt niet. En als het brandalarm afgaat doe je gewoon je ogen open en loop je naar buiten.
Ook kom je altijd weer ‘uit’ hypnose!
Ja,- als jij besluit dat jij in hypnose wilt, dan ga je in hypnose. Ook al ben je krachtig, zelfverzekerd of dominant van karakter of heb je moeite om de controle los te laten.
Ongeveer 85% van alle mensen is ‘hypnotiseerbaar’ en 10% van alle mensen is in staat een heel diepe trance te bereiken.
Na de hypnose sessie zorg ik er altijd voor dat je weer helder en fris wakker wordt. Je gaat met energie de rest van de dag in. Een sessie kan wel intens zijn, zorg ervoor dat je na de sessie geen vermoeiende dingen hebt gepland. Je kunt gewoon naar huis rijden.